wejdź na www.metanoja.pl

Nalewki lecznicze

Nalewki lecznicze

Nalewki mają niepowtarzalny smak, wygląd i zapach, a przede wszystkim dobroczynne działanie na zdrowie. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologicznie czynne pomagają w przywracaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegają powstawaniu chorób i wspomagają układ odpornościowy. Mając ten poradnik w prosty sposób przygotujesz leczniczy napitek naszych babć. W książce znajdują się dawne, sprawdzone receptury z ubiegłego wieku. Skuteczny sposób na grypę, katar, kaszel, dolegliwości żołądkowe… warunkiem dobrego działania nalewek jest to, że pije się je w niewielkich ilościach – najwyżej dwa naparstki.

NALEWKI LECZNICZE

Nalewka zrobiona w domu nie zaszkodzi nikomu

nalewki lecznicze

Aloes

Jest to bylina uprawiana u nas wyłącznie w doniczce, jako roślina ozdobna. Najlepiej rozwija się w temperaturze 15°C.

Do celów leczniczych używa się okazów, które mają minimum 2 lata, obrywając starsze liście od dołu. Należy pamiętać, że nie posługujemy się przy tym nożem. Aloes podawano na  przeczyszczenie już 3 tysiące lat temu.

W Polsce używano go w lecznictwie ludowym jako środka przeczyszczającego, gojącego rany, uśmierzającego bóle

nerwicowe, w tyfusie, gruźlicy i chorobach oczu. Dziś wiemy, że dzięki związkom zwanymi stymulatorami biogennymi wywiera dobroczynny wpływ na cały organizm.

Ma własności bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, regenerujące, a nawet hamujące rozwój niektórych komórek nowotworowych. Przede wszystkim jednak reguluje i pobudza mechanizmy obronne organizmu człowieka. Stosuje się go wewnętrznie i zewnętrznie w postaci soku, syropu, nalewki,  wina, maści itp. Nie należy stosować aloesu w czasie ciąży, przy podwyższonym ciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Nie wolno także przeprowadzać zbyt długotrwałej kuracji środkami aloesowymi. Doświadczeni fitoterapeuci twierdzą, że nie powinna ona przekraczać 3 miesięcy.

Winko miodowo-aloesowe

500 g liści aloesu

500 g miodu

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Liście muszą pochodzić z rośliny co najmniej 3-letniej. Obrywa się je z dolnej części łodygi i przechowuje w lodówce  3–5 dni. Następnie należy usunąć kolce, liście pokroić w kawałki, zmiksować i połączyć z winem. Wymieszać, dodać miód i zamknąć naczynie. Postawić je na tydzień w ciemnym miejscu. Przecedzić przez gęste sitko wysłane gazą i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce od herbaty przez 3–4 tygodnie, przez następne 3 tygodnie – trzy razy dziennie po łyżce stołowej i znów przez  3 tygodnie po łyżeczce od herbaty.

Następnie robi się przerwę 2 tygodnie i znów zaczyna zażywanie. Wino należy pić zawsze  przed posiłkiem.

Pomaga w chorobie wrzodowej żołądka  i dwunastnicy, a także  przy schorzeniach jelita  grubego.

Nasza rada

Znane są inne proporcje składników, a także możliwy jest dodatek koniaku lub spirytusu do tej mikstury.

Syrop miodowo-aloesowy

200 g miazgi z liści aloesu (przygotowanej jak podano w poprzednim przepisie)

 400 g miodu

Połączyć płynny miód z miazgą aloesową i podgrzewać powoli  do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Znów podgrzać do wrzenia, przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą i trzymać w lodówce. Zażywać dwa razy dziennie: na czczo (godzinę przed śniadaniem) i przed obiadem. Pobudza apetyt i ogólnie wzmacnia, przeciwdziała nieżytom błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz dychawicy oskrzelowej. Polecany zwłaszcza dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

Nasza rada

Najlepiej działa w tym przypadku miód gryczany lub spadziowy.

Krople na długotrwałe zaparcia

500 g liści aloesu odpowiednio przygotowanych (patrz poprzedni przepis)

 wódka żytnia

Liście aloesu po umyciu i opłukaniu pokroić w kawałki, wycisnąć  sok w wirówce lub sokowniku. Połączyć z wódką w proporcji: 2 łyżki wódki na szklankę soku. Dobrze wymieszać i odstawić na  minimum dobę. Zażywać dwa razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami.

Nalewka aloesowa

250 g liści aloesu (odpowiednio przygotowanych –

 zob. przepis Winko miodowo-aloesowe)

3–4 szklanki czerwonego wina wytrawnego

150 g miodu płynnego, najlepiej spadziowego

kieliszek spirytusu

Przygotowany aloes pokroić w kawałki i zmiksować. Zalać winem, dodać miód, a na koniec – spirytus i dokładnie wymieszać. Wlać do ciemnego naczynia i przetrzymywać w lodówce. Kilka razy dziennie wstrząsać butelką. Po upływie 3 dni można nalewkę podawać. Zażywać dziennie po jednej łyżce stołowej przy wszelkich problemach żołądkowych, przede wszystkim stanach zapalnych jelita grubego, chorobie wrzodowej, zaniku błony śluzowej przewodu pokarmowego i niewystarczającej perystaltyce jelit.

Nalewka owsiano-aloesowa

kg ziarna owsa

200 g liści aloesu (przygotowanych wg przepisu Winko miodowo-aloesowe)

1⁄2 szklanki koniaku

szklanka miodu płynnego gryczanego

Przygotować wszystkie składniki. Aloes pokroić w kawałki. Owies przebrać, usuwając uszkodzone ziarna, dokładnie umyć i wypłukać.

Owies, połowę miodu i połowę aloesu zalać w garnku dwoma litrami przegotowanej i ostudzonej wody. Przykryć szczelnie i wstawić do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 3 godziny. Przecedzić przez gęste sito i dokładnie odcisnąć.

Do uzyskanego płynu dodać resztę aloesu i miodu. Zagrzać i odstawić z ognia natychmiast po zawrzeniu.

Ponownie odcedzić płyn i przelać do butelek. Zażywać po łyżeczce trzy razy dziennie przed jedzeniem przy zapaleniu oskrzeli lub silnym kaszlu.

 Arcydzięgiel

Roślina, zwana także litworem, znana była w Polsce już w XII wieku. Korzenie, a także łodygi i kwiaty arcydzięgla wchodziły w skład wielu średniowiecznych leków na zaburzenia trawienne i psychiczne. Traktowano go jako środek służący zachowaniu długowieczności. Dziś przypisuje mu się działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, moczopędne i napotne. Działa rozkurczowo i uspokajająco. Łatwo daje się uprawiać w ogródku przydomowym, gdzie wystarczy co roku wysiać kilka nasionek, gdyż litwor dopiero w drugim roku kwitnie i owocuje. Korzenie zbiera się w pierwszym roku jesienią, albo następnego roku wczesną wiosną. Ogonki liściowe nadają się do zbioru w drugim roku uprawy. Znane są jako andżelika. Po usmażeniu w syropie używamy ich do dekoracji ciast i deserów. Korzenie zawierają olejki eteryczne, kwasy organiczne, garbniki, pektynę i witaminę C oraz z grupy B. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, przez co ułatwiają trawienie, regulują fermentację w jelitach i usuwają gromadzące się tam w nadmiarze gazy. Przyspieszają przemianę materii, wydzielanie moczu i potu. Mają działanie uspokajające, podobne jak waleriana. Stosowany jest arcydzięgiel także zewnętrznie, gdyż działa przeciwbólowo. Wydobyty olejek eteryczny ma właściwości bakteriostatyczne i lekko znieczula. Nie wolno używać przetworów z arcydzięgla w ostrych stanach nieżytu żołądka, zapaleniu jelit i podczas miesiączki.

Nalewka arcydzięglowa

200 g korzenia arcydzięgla

2/3 szklanki spirytusu

2-centymetrowy kawałek laski wanilii

1⁄2 szklanki cukru trzcinowego

kilka łyżek syropu klonowego lub owocowego

Wysuszony korzeń arcydzięgla pokroić na małe kawałki, zalać spirytusem wymieszanym (minimum 1 godzinę wcześniej) z połową szklanki przegotowanej zimnej wody. Odstawić w ciemne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie, jak najczęściej potrząsając naczyniem, by jego zawartość się wymieszała.

Przecedzić, przelać do ciemnej butelki i trzymać bez dostępu światła. Zażywać 2–4 razy dziennie po 20–30 kropli na kieliszek  wody przy braku apetytu, „dla lepszego trawienia” – jak twierdził ks. Kneip oraz przy zgadze.

Winko arcydzięglowe I

30 g zmielonego korzenia arcydzięgla

2 szklanki białego wina wytrawnego

2 łyżki cukru

łyżeczka suszonego kozłka lekarskiego (waleriana)

Zmielony i pokruszony korzeń arcydzięgla oraz ziele kozłka zalać winem. Odstawić na 3 doby, dosypać cukier, wstrząsając naczyniem jak najczęściej. Przecedzić i trzymać w szczelnie zakorkowanej butelce w ciemnym miejscu. Zażywać trzy razy dziennie po łyżce jako lek pomocniczy przy podwyższonym ciśnieniu.

Nasza rada

Korzenie arcydzięgla wykopane widłami i odcięte od części  naziemnej szybko myje się pod bieżącą wodą i odcina drobne boczne korzonki. Grube korzenie należy dzielić na kilka części i suszyć w niezbyt gorącym miejscu, np. w pobliżu kaloryferów.

Winko arcydzięglowe II

1 l białego wina półwytrawnego

80 g świeżych łodyg i liści arcydzięgla

3 g kory cynamonowej

10 g liści melisy

Łodygi arcydzięgla i liście tej rośliny oraz melisy drobno posiekać. Zalać winem, dodać pokruszony cynamon i macerować przez 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po upływie tego czasu przecedzić przez gęste sitko wyłożone gazą lub – jeszcze lepiej – przefiltrować przez bibułę. Przelać do niewielkich butelek. Zażywać raz dziennie po kieliszku podczas posiłku przy zaburzeniach trawiennych, związanych ze zbyt skąpym wydzielaniem soków żołądkowych. Pomaga również przy ogólnej nerwicy wegetatywnej.

NALEWKI LECZNICZE

Spis treści

Kilka słów wstępu

Aloes

Winko miodowo-aloesowe

Syrop miodowo-aloesowy

Krople na długotrwałe zaparcia

Nalewka aloesowa

Nalewka owsiano-aloesowa

Arcydzięgiel

Nalewka arcydzięglowa

Winko arcydzięglowe I

Winko arcydzięglowe II

Babka lancetowata

Nalewka z babki

Sok miodowo-babkowy

Berberys

Krople berberysowe

Nalewka z liści berberysu

Wino z berberysu

Bez czarny

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Winko z kwiatów czarnego bzu

Koniakowa nalewka z owoców czarnego bzu

Sok z owoców czarnego bzu

Wino z owoców czarnego bzu I

Wino z owoców czarnego bzu II

Brzoza

Nalewka z pączków brzozy I

Nalewka z pączków brzozy II

Nalewka z soku brzozowego

Winko z soku brzozowego

Cebula

Nalewka cebulowa I

Nalewka cebulowa II

Winko cebulowe I

Winko cebulowe II

Winko z rozmarynem i lawendą

Syrop cebulowy

Krople cebulowe

Chrzan

Nalewka chrzanowa I

Nalewka chrzanowa II

Nalewka chrzanowa na piwie

Krople chrzanowe

Syrop chrzanowy

Winko chrzanowo-gorczyczne

Mieszanka chrzanowo-miodowa

Czarna jagoda

Wino z czarnych jagód

Nalewka z czarnych jagód

Czosnek

Nalewka czosnkowa I

Nalewka czosnkowa II

Nalewka czosnkowa III

Nalewka czosnkowa IV

Nalewka rodzynkowa

Nalewka tybetańska

Eliksir czosnkowy

Winko czosnkowe

Syrop czosnkowy

Dzika róża

Wino z kwiatów dzikiej róży

Wino z owoców dzikiej róży

Nalewka z owoców róży I

Głóg

Nalewka z głogu I

Nalewka z głogu II

Nalewka z głogu III

Jałowiec

Winko z jałowca

Nalewka z jałowca

Kminek

Nalewka kminkowa

Winko kminkowe

Winko kminkowo-ziołowe

Lipa

Nalewka z kwiatów lipy I

Nalewka z kwiatów lipy II

Winko z kwiatów lipy

Mięta

Nalewka miętowa

Krople miętowe

Winko ziołowe z miętą

Orzech włoski

Nalewka z owoców orzecha I

Nalewka z owoców orzecha II

Nalewka z owoców orzecha i ziół

Nalewka z liści orzecha włoskiego

Pokrzywa

Nalewka z pokrzywy I

Nalewka z pokrzywy II

Miód pokrzywowy

Sosna

Syrop sosnowy

Nalewka z żywicy sosnowej

Winko sosnowe I

Winko sosnowe II

Nalewki różne

Nalewka z aronii I

Nalewka z aronii II

Nalewka chmielowa

Nalewka bursztynowa

Nalewka z jarzębiny

Nalewka żurawinowa

Nalewka studencka

Nalewka kawowa

Nalewka na rozgrzanie

Nalewka starych zielarek

Nalewka z kitu pszczelego

Nalewka malinowa

Nalewka z owoców czarnej porzeczki

Syty, miody, kwasy

SYTA

Syta moskiewska

Syta władimirowska

Syta kanadyjska

MIODY

Miód żurawinowy

Miód klasztorny

KWASY

Kwas bojarski

Kwas miodowy-cytrynowy

Litewski kwas kminkowy

 WSZYSTKIE PRZEPISY ZNAJDZIESZ TUTAJ>>>

Advertisements

Skomentuj artykuł! Dziękuję!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Chmurka tagów

%d blogerów lubi to: