wejdź na www.metanoja.pl

Jeszcze dwa dni temu nie miałem pojęcia, że taka roślina istnieje! Dowiedziałem się o niej od Pani Ewy Parsch, która choruje na cukrzycę
i zastępuje cukier właśnie stewią.

Stevia rebudiana to niewielka roślina, pochodząca z Ameryki Południowej. W wielu krajach Ameryki i Azji stewia używana jest powszechnie do słodzenia kawy, herbaty i słodkich potraw. W Unii Europejskiej nie jest jednak dopuszczona jako środek spożywczy i choć Szwajcarzy, Amerykanie    i Japończycy nie mają obiekcji co do zażywania stewii, to nasi decydenci są ciągle sceptyczni i przeciągają procesy zarejestrowania stewii w nieskończoność. Może kryje się za tym coś innego? Może istnieje obawa      o cały przemysł cukrowy?

Stewia jest naturalnym, zdrowym i bezkalorycznym zamiennikiem cukru i wszystkich sztucznych słodzików. Smakuje najbardziej, gdy odpowiednio ją dawkujemy. Buteleczka stewii, która wystarcza na wiele miesięcy, kosztuje 20-30 zł. Stewia ma zero kalorii, nie ma żadnego wpływu na wydzielanie insuliny, dlatego jest bezpieczniejsza dla cukrzyków i szczególnie zalecana dla ludzi zagrożonych cukrzycą albo dla tych, u których cukier jest ciężko ustawialny.

——————————————————-

Pobierz 200 przepisów na smaczne potrawy jak u mamy>>>

——————————————————-

  • wysuszone listki stewii są 15 razy słodsze niż cukier,
  • proszek uzyskiwany ze stewii jest ok. 300 razy słodszy od cukru,
  • stewia jest prawie bezkaloryczna,
  • stewia używana w pastach do zębów, działa antybakteriologicznie i w przeciwieństwie do cukru, hamuje paradontozę.
  • stewia rozpuszcza się dobrze w każdym ciepłym i zimnym płynie tak, że moŜe znakomicie zastąpić cukier czy miód.
  • stewia nie traci nic przy podgrzewaniu i dlatego można ją używać do pieczenia i gotowania.
  • stewia wzmacnia również w naturalny sposób smak własny wielu owoców, orzechów, soków, jogurtów, przetworów mącznych czy warzyw w zalewie octowej.
  • w kosmetyce stewia używana jest jako składnik maseczek. Dodana z paroma kroplami wody do glinki kosmetycznej tworzy papkę zawierającą około 20 rożnych soli mineralnych istotnych dla organizmu, takich jak: krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, sod i inne oraz cały szereg mikroelementów i pierwiastków śladowych: selen, molibden, cynk (to składniki glinek) i składniki działające na skórę dezynfekująco, absorpcyjnie, łagodząco i gojąco.
  • stewia ma również właściwości oczyszczające, regenerujące, odżywcze i wzmacniające. Dzięki swoim właściwościom działa leczniczo na skórę trądzikową, wypryski i wrzody. Dezynfekuje skórę, absorbuje sebum, bakterie i toksyny, zamyka pory, przyspiesza gojenie się ran. Skóra nabiera świeżego i zdrowego wyglądu.
  • dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości stewii wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów. Stewia zapobiega tworzeniu się osądów nazębnych i próchnicy.
  • ze stewii można przygotować płyn do płukania jamy ustnej i gardła.
  • listki stewii – całe liście rośliny stewia rebaudiana, zawierają z reguły 8-12% słodkich glykozydów.
  • proszek z listków – to zmielone liście, proszek ten jest 10-15 razy słodszy niż cukier.
  • ekstrakt stewii – to biały proszek zawierający 40-50% glykosydów.
  • ekstrakt stewii (koncentrat) – to biały proszek zawierający 80-95% glykosydów.
  • stewiosyd – najczystszy ekstrakt zawierający ponad 90% stewiosydu.
  • płynna stewia – to roztwory wodne albo alkoholowe wyżej wymienionych produktów.

Ekstrakty ze stewii można przygotować w domu samemu, po uprzednim wyhodowaniu jej, ale można również zakupić gotowe produkty z tej rośliny.

Przygotowane na podstawie „Słodkie ciasta bez cukru. Przepisy z zastosowaniem stewii” Ewy Parsch>>> 

 

 

<<<ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I ODBIERZ DARMOWE BONUSY>>>

 

 

About these ads

Comments on: "Stewia – roślina zastępująca cukier" (1)

Skomentuj artykuł! Dziękuję!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Chmurka tagów

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 56 obserwujących.

%d bloggers like this: